Брандът (Външната реклама) – разход или инвестиция?

Брандът (Външната реклама) – разход или инвестиция?

Защо брандът може да бъде инвестиция
Чрез добрия план за брандиране, вашите пари могат да работят за вас

Преди да навляза по същество в темата, искам да Ви споделя какво ми се случи съвсем скоро. Преди няколко дни, проведох кратък разговор с мой колега по телефона и той ми каза:

  • Георги, следя имейлите ти с интерес и наистина ми харесва това, което виждам, но искам да те помоля за услуга. Възможно ли е да говориш повече за брандирането от перспектива за генериране на доходи, защото имам чувството, че повече хора гледат на бранда като на разход, а не инвестиция.

И знаете ли, мисля, че той е прав. Повечето хора дори не са съвсем сигурни какво представлява брандингът, да не говорим за ползите от него. И искам да Ви кажа едно: мислите ли за брандирането като за разход, това означава, че не познавате изцяло ресурсите му. Никога няма да бъдете напълно задоволени като харчите пари за него и в крайна сметка бизнесът Ви може да се свие и дори да загине.

Как знам това?

Виждал съм го и продължавам да го виждам отново и отново.

Хората смятат, че брандирането е просто едно лепене на фолио и много често дори не знаят какви надписи искат. Повечето от тях дори смятат, че брандирането приключва с подготвянето на тяхното лого и самото то е това, което впечатлява хората. Много клиенти остават с впечатление, че един уеб-сайт е това, което ще ги направи експерти в областта и ще накара хората да купуват от тях.

Разбира се, това не е вярно. Нито едно от тези неща няма да го свърши за Вас без да погледнете общата картина. Мислете за това по този начин. Когато инвестирате в бранда си, Вие инвестирате в себе си. Независимо дали ще ме наемете, за да Ви изготвя стратегия или да изградя цялата идентичност на бранда Ви, сумата която ще инвестирате в себе си е пряко пропорционална на това как хората ще Ви възприемат и колко наистина струвате.

Ако искате да минете евтино, тогава има голяма вероятност да бъдете възприемани като евтини. А хората могат да направят това предположение само няколко секунди след като са влезли в контакт с Вашия бранд. Всеки бизнес преминава през трудни периоди – моят също. И преди години почти стигнах до етап за закрия компанията си. Когато времената станат трудни, осъзнавате, че трябва да предприемете нещо различно, за да видите различен резултат.  Тогава настъпва моментът, когато започвате да инвестирате в себе си, вместо да харчите лекомислено за глупости. Инвестирате в по-добра идентичност на бранда и веднага започвате да виждате различни резултати.

Какво се случва след това?

Можете да увеличите стойността на продукта или услугата, която предлагате. Можете да привлечете по-качествени клиенти. Хората започват да Ви приемат по-сериозно. И резултатът не закъснява… Повече продажби. Повече печалби. Повече време за това, което искате да правите с хората, които обичате.

 

Разглеждайте брандирането от гледна точка на „инвестиция в себе си“, тогава това вече няма да е разход, а необходимост.

Но нека преминем по същество.

Опитайте се да приемете рекламата като средство за повишаване на осведомеността.

“Out-of-home advertising” или външна реклама е ярък контраст на медийната, печатна и интернет реклама. Тя достига до потребителя извън неговия дом и е насочена към потребители на път за публични места, пътуващи, чакащи или пък на специфични търговски локации. Това могат да бъдат плакати, флаери, билборди, неонови реклами, транспаранти, рекламни табели, транспортна реклама, както и всички онези носители на информация, които са разположени на публични и други места.

Най-успешният и популярен елемент от външната реклама през последните години е изборът на реклама, отпечатана върху PVC фолио. С развитието на дигиталният печат и брандовете, PVC рекламата ще се отличи от тълпата. Удивителният контраст на отпечатаното върху фолиото изображение ще Ви гарантира качеството, както на рекламата, така и на успеваемостта на Вашия бранд. PVC фолиата се характеризират със силна химическа устойчивост и отлични качества, което ги прави лесни за топлинно оформяне, термоформоване, щамповане и щанцоване. Принтерите от ново поколение се използват за директен и изключително траен печат. Фотореалистичното качество на разделителната способност на печат, яркост и обогатен интензитет на цветовете се постига лесно чрез високата резолюция на отпечатване, а отличните мастила, които се предлагат на пазара ще гарантират дълготрайния процес на експлоатация чрез висока устойчивост на UV-светлина и стареене. Висококачествените материали са подложени на строги изисквания и контрол, а избраните услуги следва да осигурят високо качество, конкурента цена и да отговарят изцяло на пазарните изисквания. В XXI век, печатът може да бъде и микроструктурен лепилен слой, който позволява лесно монтиране като избягва появата на балончета. За да сте изцяло сигурни, че монтирането на готовите Ви материали ще бъде правилно е най-добре да се доверите на екип от професионалисти,  които предлагат оглед преди монтажа и които ще Ви дадат съвет на всеки етап от изработката и брандирането на Вашия проект.

Да поговорим малко за дизайна на композицията.

В международен мащаб, много агенции, включително и нашата, правят проучвания относно базовите елементи повишаващи ефективността на външната реклама.

За да постигнете максимален ефект използвайте силни, поразителни цветове, за да създадете въздействие. Добре е да изберете цветен пред бял фон и да се спрете на по-елементарен (подреден), но в никакъв случай скучен дизайн. Внимавайте с избора на продукти, защото демонстрацията им е от съществено значение, а по-младата аудитория се впечатлява от иновации и творчество.

Друг ключов елемент от външната реклама е правилният избор на място, където да бъде позиционирана, за да бъде максимално ефективна. Ще Ви дадем пример: фирма, специализирана в производството и/или дистрибуцията на храни, би могла да отвори магазин, който да брандира подходящо в близост до пазар. Този тип реклама може да бъде пропусната от целевата Ви аудитория, когато се пусне по радиото и/или телевизията или се публикува във вестника.

И на последно, но не по важност място, маркетинговите проучвания показват, че при проектиране на композицията на външната реклама следва да вземете предвид двете основни опорни точки – цвят и шрифт. Спектърът на пълноцветния печат – ярки и достоверно възпроизведен е едно от отличителните предимства на външната реклама като дизайн, изпълнен с блестящ цвят може да предизвика емоционални реакции, оставящи трайни впечатления.

Бъдете внимателни с шрифта! Той трябва да се чете лесно от променливи разстояния. Адекватното разстояние между буквите, думите и редовете ще подобри видимостта, а относителният размер на буквите е от съществено значение за четливостта.

Защо добрата консултация е Вашата гаранция за успех?

Светът в XXI век е забързано и оживено място и външната реклама достига до хората когато и където пътуват извън домовете си. С течение на времето тя последователно подсилва посланието с ясна непосредственост.

Външната реклама ще Ви помогне да предадете правилното послание на подходящата аудитория, в точното време и на правилното място. Динамиката на пазара е от съществено значение за ефективния дизайн на външната реклама и често намирането на подходящи, скрити връзки между съобщението и обкръжението (околната среда) прави рекламата интелигентна.

Физическата ориентация на външната реклама значително повлиява поставянето на елементи на дизайна като идентичност на продукта и заглавие. Ориентацията също така ще повлияе и на общия баланс на рекламния дизайн. Важно е да запомните следното – географията, демографията и ориентацията на рекламния дисплей са основните съображения при проектирането на Вашата външна реклама. Тя може да бъде много трудна, да се пропусне и добра за привличане на внимание от километри.

Не знаете как? Търсите творчески идеи или съдържание, което вдъхновява?

Тогава трябва да знаете, че качествената консултация е Вашата гаранция за успех. Запомнете: най-доброто съдържание се прави от екип специалисти, а не от единични експерти. Доверявайте се на лица с доказан опит и разностранни умения, които могат да създадат незабравими визуални послания, които дават възможност на брандовете да се откроят и да конвертират идеите си в изключителен успех. Затова не гледайте на рекламата като разход, а като инвестиция, която дълго време ще Ви се отблагодарява многократно.