Как да определим целевата група на нашия бизнес?

"

Ако някога е било достатъчно да почукаш на вратата на потенциалния си клиент или просто да звъннеш, то днес светът на продажбите е много по-сложен. Да определиш правилно своята ниша е една от най-основните стъпки, особено за малкия и средния бизнес. Намирането на специфичен пазар или група ще ви даде възможност да спестите ресурси, но и по-важното- да създадете нещо лично за своите бъдещи клиенти, с което те да се идентифицират. В следващите няколко реда ще разгледаме как може да стане това:

Като за начало, помислете не само кой има нужда от продукта ви, но и за кого е по-малко вероятно да го закупи. От значение са следните социално-демографски фактори:
· Възраст
· Местоположение
· Пол
· Материално състояние
· Семеен статус
· Етническа принадлежност

Най-важно е да осъзнаем, че служим на общност и че тя има своите специфични нужди и когато ги открием, за нас самите ще бъде по-лесно да продадем продукта си. Нека водеща да е нуждата на нашия клиент и разрешението, което имаме за нея.
Можем да отидем още по-надълбоко и да вземем предвид психологическите признаци:
· Хобита и интереси
· Начин на живот
· Поведение
· Характер

Кои характеристики на нашия продукт са важни за клиента ни?
Накъде се насочва той, за да потърси информация?
Чете ли вестници? Гледа ли телевизия или прекарва по-голямата част от времето си, сърфирайки в интернет?
След като си отговорим на тези въпроси и определим целевата група, можем да вдъхнем истинска идентичност на нашия бранд.